Evenes

Evenes (nordsamisk: Evenášši) ligger i hjertet av Hålogaland; midt mellom byene Harstad og Narvik. Kommunen er vei- og logistikknutepunkt for regionen, og  vertskap for Harstad/ Narvik Lufthavn Evenes, regionens flyplass på stamrutenettet. Herfra er veien kort til hovedstaden, charterferie til varmere strøk, eller storbyferie i Europa. Fra Evenes eksporteres også sprellende fersk sjømat til Østen via Quatar, og til USA via London.

Flyplassen er den tredje raskest voksende flyplassen i Avinors portefølje.

Kommunesenteret i Evenes er Bogen (nordsamisk: Ránda). Tettstedet hadde 393 innbyggere per 1. januar 2020, og ligger ved bukta Bogen i Ofotfjorden. Her finner du dagligvarer, post, bank, tannlege, frisør, bensinstasjon, bibliotek, barnehage, kro, treningssenter  og andre servicetilbud. Her finnes også ut bredt utvalg av lag og foreninger. 

For hundre år siden var Liland (nordsamisk: Lidaláddi) hovedstaden, ikke bare i Evenes, men i hele Ofoten. Mange av de flotte gamle bygningene fra den tiden står fremdeles. I dag er Liland et koselig lite tettsted med 328 innbyggere (per 1. januar 2020), dagligvarer, catering, barnehage, bo- og omsorgssenter, samt splitter ny skole, -flerbrukshall og -svømmebasseng.

Et tredje handels- og servicesenter er under oppbygging i flyplassområdet på Evenes. Ladestasjoner, bensin- og servicestasjon med døgnåpen storkiosk/dagligvare, kro/pizzeria og hotell er allerede på plass, og mye mer kommer. I gangavstand fra Evenes bygges boligfeltet Høgtun opp.

Kjøreavstandene fra Evenes til byene Harstad og Narvik er henholdsvis 40 og 55 minutter. Fra Harstad/Narvik Lufthavn Evenes er det også kort vei til Lofoten og Vesterålen eller skiferie og handel på Riksgrensen.